MWS doesn't restart after installing fix 10.1

Hello,

While we were installing fixes for webMethods 10.1, errors appeared when Update Manager try to install updates on MWS :

ERROR[FixActionStatus] 2020/05/25 16:58:35.886 CEST: Action: osgiInstall; Args: enableOnRepatch:true;installIU:com.softwareag.wsstack.osgi.feature.patch.feature.group;profileRepo:*;publishPatchTo:common/runtime/bundles/wss/eclipse;repository:repo;; Status: ERROR; Error Message:Error occurred in executing action “MWS_default” units not installed: [com.softwareag.wsstack.osgi.feature.patch.feature.group 10.1.0.0019-0911]

Here below are the error we find in MWS logs :

2020-05-25 18:40:28 CEST (OSGi:ERROR) [com.softwareag.platform.logging.bridge.internal.LogServiceBridge@151b5d43] - [org.eclipse.equinox.ds:1.4.400.v20160226-2036 (450)] [SCR] Exception while activating instance com.webmethods.portal.system.cluster.impl.ClusterProvider@276af038 of component com.webmethods.portal.system.cluster.impl.ClusterProvider
java.lang.reflect.InvocationTargetException
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:498)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.model.ServiceComponent.activate(ServiceComponent.java:235)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.model.ServiceComponentProp.activate(ServiceComponentProp.java:146)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.model.ServiceComponentProp.build(ServiceComponentProp.java:345)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.InstanceProcess.buildComponent(InstanceProcess.java:620)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.InstanceProcess.buildComponents(InstanceProcess.java:197)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.Resolver.buildNewlySatisfied(Resolver.java:473)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.Resolver.enableComponents(Resolver.java:217)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.SCRManager.performWork(SCRManager.java:816)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.SCRManager$QueuedJob.dispatch(SCRManager.java:783)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.WorkThread.run(WorkThread.java:89)
at org.eclipse.equinox.internal.util.impl.tpt.threadpool.Executor.run(Executor.java:70)
Caused by: java.lang.UnsupportedOperationException
at java.util.AbstractMap.put(AbstractMap.java:209)
at com.webmethods.portal.system.PortalSystem.addComponentProvider(PortalSystem.java:517)
at com.webmethods.portal.system.impl.BaseProvider.activate(BaseProvider.java:141)
at com.webmethods.portal.system.cluster.impl.ClusterProvider.activate(ClusterProvider.java:210)
… 15 more

while activating instance com.webmethods.portal.system.cluster.impl.MaintenanceInit

Caused by: java.lang.NoClassDefFoundError: com.webmethods.rtl.event.IEvent$Listeners
at com.webmethods.portal.system.impl.SystemPropertyEventListener.start(SystemPropertyEventListener.java:8)
at com.webmethods.portal.system.cluster.impl.MaintenanceInit.init(MaintenanceInit.java:112)
at com.webmethods.portal.system.cluster.impl.MaintenanceInit.activate(MaintenanceInit.java:69)
… 54 more

2020-05-25 18:51:29 CEST (OSGi:ERROR) [com.softwareag.platform.logging.bridge.internal.LogServiceBridge@151b5d43] - [com.webmethods.caf.server:10.1.0.0016-0478 (287)] [SCR] Error while attempting to deactivate instance of component Component[
name = com.webmethods.portal.jms.JMSPhaseProvider
activate = activate
deactivate = deactivate
modified =
configuration-policy = optional
factory = null
autoenable = true
immediate = true
implementation = com.webmethods.portal.jms.JMSPhaseProvider
state = Disabled
properties = {name=JMS, configFile=config:/dbJMS.xml}
serviceFactory = false
serviceInterface = [com.webmethods.portal.system.IComponent]
references = {
Reference[name = ClusterProvider, interface = com.webmethods.portal.system.cluster.IClusterProvider, policy = static, cardinality = 1…1, target = null, bind = bindClusterProvider, unbind = unbindClusterProvider]
}
located in bundle = com.webmethods.caf.server_10.1.0.0016-0478 [287]
]
java.lang.reflect.InvocationTargetException
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke0(Native Method)
at sun.reflect.NativeMethodAccessorImpl.invoke(NativeMethodAccessorImpl.java:62)
at sun.reflect.DelegatingMethodAccessorImpl.invoke(DelegatingMethodAccessorImpl.java:43)
at java.lang.reflect.Method.invoke(Method.java:498)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.model.ServiceComponent.deactivate(ServiceComponent.java:363)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.model.ServiceComponentProp.deactivate(ServiceComponentProp.java:161)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.model.ServiceComponentProp.dispose(ServiceComponentProp.java:387)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.model.ServiceComponentProp.dispose(ServiceComponentProp.java:102)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.InstanceProcess.disposeInstances(InstanceProcess.java:366)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.InstanceProcess.disposeInstances(InstanceProcess.java:306)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.Resolver.disposeComponentConfigs(Resolver.java:724)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.Resolver.disableComponents(Resolver.java:700)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.SCRManager.stoppingBundle(SCRManager.java:554)
at org.eclipse.equinox.internal.ds.SCRManager.bundleChanged(SCRManager.java:233)
at org.eclipse.osgi.internal.framework.BundleContextImpl.dispatchEvent(BundleContextImpl.java:902)
at org.eclipse.osgi.framework.eventmgr.EventManager.dispatchEvent(EventManager.java:230)
at org.eclipse.osgi.framework.eventmgr.ListenerQueue.dispatchEventSynchronous(ListenerQueue.java:148)
at org.eclipse.osgi.internal.framework.EquinoxEventPublisher.publishBundleEventPrivileged(EquinoxEventPublisher.java:165)
at org.eclipse.osgi.internal.framework.EquinoxEventPublisher.publishBundleEvent(EquinoxEventPublisher.java:75)
at org.eclipse.osgi.internal.framework.EquinoxEventPublisher.publishBundleEvent(EquinoxEventPublisher.java:67)
at org.eclipse.osgi.internal.framework.EquinoxContainerAdaptor.publishModuleEvent(EquinoxContainerAdaptor.java:102)
at org.eclipse.osgi.container.Module.publishEvent(Module.java:466)
at org.eclipse.osgi.container.Module.doStop(Module.java:624)
at org.eclipse.osgi.container.Module.stop(Module.java:488)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.decStartLevel(ModuleContainer.java:1623)
at org.eclipse.osgi.container.ModuleContainer$ContainerStartLevel.doContainerStartLevel(ModuleContainer.java:1542)
at org.eclipse.osgi.container.SystemModule.stopWorker(SystemModule.java:248)
at org.eclipse.osgi.internal.framework.EquinoxBundle$SystemBundle$EquinoxSystemModule.stopWorker(EquinoxBundle.java:144)
at org.eclipse.osgi.container.Module.doStop(Module.java:626)
at org.eclipse.osgi.container.Module.stop(Module.java:488)
at org.eclipse.osgi.container.SystemModule.stop(SystemModule.java:186)
at org.eclipse.osgi.internal.framework.EquinoxBundle$SystemBundle$EquinoxSystemModule$1.run(EquinoxBundle.java:159)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:748)
Caused by: java.lang.NoClassDefFoundError: Could not initialize class com.webmethods.rtl.event.AsynchronousDeliverer
at com.webmethods.rtl.event.DeliveryService.(DeliveryService.java:39)
at com.webmethods.rtl.event.DeliveryService.getInstance(DeliveryService.java:80)
at com.webmethods.rtl.msg.jms.JMSProvider.shutdown(JMSProvider.java:259)
at com.webmethods.portal.jms.JMSPhaseProvider.shutdown(JMSPhaseProvider.java:174)
at com.webmethods.portal.system.BaseComponent.deactivate(BaseComponent.java:83)
at com.webmethods.portal.jms.JMSPhaseProvider.deactivate(JMSPhaseProvider.java:102)
… 33 more

Thank you for your help !

Regards,

Lea SEMENGUE

Hi,

Is the MWS instance still running?
Can you start it and stop it?

If not, have you tried adding “osgi.clean=true” to the end of its config.ini.

Best regards,

Hi there !

With the help of SAG Support, I was able to resolve my problem.

Origins of the problem : Update Manager wasn’t able to install the Web Service Stack related fixes because it failed on installing the fix Shared Bundles 10.1.0 XMLTools Fix 3

Resolution :
Overinstall these fix following the order below :
Shared Bundles 10.1.0 XMLTools Fix 3
Web Service Stack related fixes

To overinstall fix run this command: UpdateManagerGUI.bat -overInstall true

After that I installed the other fix as usual then I restarted MWS and it worked