Unable to start the Analytic Engine

Hi,

I have configured Analytic engine environment and deployed in MWS. After that DB Pool password got changed. I have changed the jdbc pool pwd at “SoftwareAG\optimize\analysis\conf\JDBC\pools” by giving plain text.From that point when I start the analytic engine it is throwing below error. I have tried by restoring the back up of deployment file in MWS.

Error:

18:46:03.421 IST INFO: Registered web service - deployer
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | (OPTIMIZE) [Analytic Engine v8.2.1.0.WebServiceDCAWrapper.configLoaded] 2013-03-26 18:46:03.421 IST INFO: Loaded configuration file “C:\SoftwareAG\optimize\analysis/conf/security/ccs/CCSCredentials.xml”.
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | (OPTIMIZE) [Analytic Engine v8.2.1.0.WebServiceDCAWrapper.wsDcaRegisterServiceSuccess] 2013-03-26 18:46:03.421 IST INFO: Registered web service - IRemoteConfiguration
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | (OPTIMIZE) [Analytic Engine v8.2.1.0.WebServiceDCAWrapper.wsDcaRegisterServiceSuccess] 2013-03-26 18:46:03.421 IST INFO: Registered web service - shutdown
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | () [JDBCPools.admin.3312] 2013-03-26 18:46:03.468 IST ERROR: Failed to initialize pool from file ‘MWSPool.xml’; reason: ‘Password cannot be null or empty’
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | () [JDBCPools.admin.3310] 2013-03-26 18:46:03.484 IST WARN: Could not locate connection pool ‘MWSPool’, assigned to alias ‘analysis.engine’
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | () [JDBCPools.admin.3310] 2013-03-26 18:46:03.484 IST WARN: Could not locate connection pool ‘MWSPool’, assigned to alias ‘common.directory’
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | () [JDBCPools.admin.3310] 2013-03-26 18:46:03.484 IST WARN: Could not locate connection pool ‘ProcessAudit’, assigned to alias ‘process.history’
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | () [JDBCPools.admin.3310] 2013-03-26 18:46:03.484 IST WARN: Could not locate connection pool ‘ProcessAudit’, assigned to alias ‘process.model’
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | () [JDBCPools.admin.3310] 2013-03-26 18:46:03.500 IST WARN: Could not locate connection pool ‘ProcessAudit’, assigned to alias ‘process.work’
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | (OPTIMIZE) [Analytic Engine v8.2.1.0.ClusterManagementFactory.UnknownKey] 2013-03-26 18:46:03.515 IST INFO: Configuring non-clustered node Analytic Engine v8.2.1.0
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | Unable to start the engine: null
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | java.lang.NullPointerException
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | at com.webmethods.bpo.database.SCGConnectionManager.getDriverType(SCGConnectionManager.java:159)
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | at com.webmethods.optimize.datamodel.common.StorageFactory.(StorageFactory.java:62)
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | at com.webmethods.optimize.stack.Stack.startSingletons(Stack.java:181)
INFO | jvm 1 | 2013/03/26 18:46:03 | at

Regards,
Satish Devineni

For your case, change of DB password should be done at IS and MWS
for IS, check the DB password at [ Settings–>JDBC Pools ]
for MWS, check DB password at [ Administration–>Environments–>Database Pool Configuration ]
and go to folder [ (SAG HOME)\MWS\server\default\config\ ], change the password for mws.db.xml too…

You can also use getConfig, putConfig utilities to change conf files of MWS. Check if that is useful to change passwords, conf files for Optimize as well?

-Senthil